Domů > Blog > Rychlý průvodce závislostmi v řízení projektů

Nastavte závislosti úkolů, abyste úspěšně dokončili svůj projekt.

Rychlý průvodce závislostmi řízení projektů

Když se rozhlédneme kolem sebe, všechno se dělá v určitém pořadí. Když stavíte dům, nezačínáte střechou. A nejen že začínáte se základy, ale celá fáze výstavby závisí na dalších krocích, které je nutné udělat ještě předtím, jako je příprava plánů, získání potřebných povolení atd.

Funguje to stejně pro každý projekt. Neexistuje žádný krok nebo úkol, který by mohl být proveden izolovaně bez jakéhokoli dopadu na ostatní. Každá činnost závisí na výstupu jiné činnosti a sama vytváří výstup, který přispívá ke konečnému výsledku projektu.

A je úkolem projektového manažera pochopit závislosti a definovat jasný plán před přidělením zdrojů na projekt.

Co jsou závislosti projektu?



Závislosti řízení projektu hrají důležitou roli při plánování projektu, protože definují vztah mezi úkoly nebo činnostmi. Přesněji řečeno, vztah, který určuje pořadí, v jakém jsou úkoly prováděny. Každý úkol vyžaduje vstup z jiných úkolů, aby byl dokončen, a proto existuje několik logických sekvencí úkolu, které jsou na sobě všechny závislé.

Při řízení malých projektů jsou vztahy závislostí také relativně jednoduché. Ale když máte na talíři složité projekty, pečlivé sledování závislostí v průběhu projektu a jejich komunikace týmu je velmi důležité, protože chybná závislost obvykle způsobuje zpoždění.

Závislosti řízení projektu



Mnoho zdrojů (včetně PMI), identifikuje 4 typy závislostí, které mohou existovat v projektovém workflow:

  1. Povinné závislosti – také nazývané tvrdé logické závislosti a jsou právně nebo smluvně vyžadovány.
  2. Volitelné závislosti – také nazývané měkké logické požadavky. Aktivity mohou být ovlivněny preferencemi týmu, nejlepšími praktikami nebo konvencemi.
  3. Interní závislosti – týkají se vztahů mezi různými aktivitami v rámci projektu.
  4. Externí závislosti – týkají se vstupu z vnějšího zdroje, který je požadován před tím, než může úkol začít.

Typy vztahů úkolů



In the relationship between tasks (also called tasks dependencies), there are always predecessors and successors. When you create a dependency line between several tasks, always start with the predecessor as it establishes the start date of its successor task. And bear in mind that a task can have multiple predecessors and / or multiple successors.

Existují 4 hlavní typy závislostí úkolů:

  1. Dokončení na začátek (FS) – předchůdce musí být dokončen, než může následovník začít – toto je nejběžnější závislost.
  2. Začátek na začátek (SS) – předchůdce musí začít, než může následovník začít – tento typ vztahu umožňuje současné provádění více úkolů.
  3. Dokončení na dokončení (FF) – předchůdce musí být dokončen, než může následovník dokončit.
  4. Začátek na dokončení (SF) – předchůdce musí začít, než může následovník dokončit – velmi zřídka používaný.

Zvýrazněte závislosti úkolů vašeho projektu pomocí elapseit



Když je projekt složitý a obsahuje mnoho úkolů, které závisí na dokončení ostatních, je poměrně obtížné projekt řídit a analyzovat. Proto elapseit vám usnadňuje vytváření a vizualizaci závislostí úkolů, a tím se vyhnete problémům.

Kdykoli vytvoříte úkol, máte možnost vybrat závislý úkol. Typ vztahu bude určen daty zahájení a dokončení úkolů. Například, pokud nový úkol musí být dokončen před závislým úkolem, pak je to předchůdce. Můžete se podívat zde, jak vytvořit závislost úkolů v elapseit.

Nastavení závislostí úkolů v modulu elapseit Úkoly
Vizualizujte závislé úkoly v modulu elapseit Úkoly.

Po vytvoření všech závislostí stačí přejít do pohledů Gantt (buď Projekt nebo Lidé), kde jsou všechny vztahy zobrazeny ve vašem plánování projektu. A nebojte se, pokud jste něco vynechali při zavádění nového úkolu. Závislosti můžete vytvářet přímo v pohledech Gantt. Změny v závislostech úkolů lze provádět i zde.

Zkontrolujte závislosti úkolů projektu v elapseit Gantt zobrazení projektu.

Na závěr, nastavení závislostí mezi úkoly hraje důležitou roli při plánování a rozvrhování projektů. Tento krok nepřeskakujte, protože by to mohlo mít obrovský dopad na úspěch projektu.